Welcome! Here are the website rules, as well as some tips for using this forum.
Need to contact us? Visit https://heatinghelp.com/contact-us/.
Click here to Find a Contractor in your area.

Oil Burner Not Working after fill but works now. Question

ImYoungxD
ImYoungxD Member Posts: 130
edited March 2019 in Oil Heating
I got my tank filled last week when the gauge was between 1/8 - 1/4. I added oil treatment solution before they filled it. 2-3 days later, the beckett burner blinks red. I pressed the button, 5-10 minutes later, it goes dead again. I was thinking the filter was clogged but instead, I played with the valve that lets the oil in. I heard a gurgle in the oil line and now the boiler works fine.

What just happened? Was there air in the line or did I just pushed sludge to the filter?

Comments

  • EBEBRATT-Ed
    EBEBRATT-Ed Member Posts: 12,010
    Try not letting the tank get so low before filling which stirs up sludge. I would check the filter, pump strainer and nozzle.

    You could be running but not burning properly
  • HVACNUT
    HVACNUT Member Posts: 4,594
    The firomatic valve? Is the stem up?
    I dont see why the driver would close a valve.
  • STEVEusaPA
    STEVEusaPA Member Posts: 5,689
    Could be any of the above or none of the above and just a coincidence and another issue.
    steve
  • HotanCool
    HotanCool Member Posts: 53
    The old defective oil valves that stripped, are still out there. If it was airbound,you may or may not get away without bleeding,unless it's a two pipe.